Friday, February 17, 2012

„Бос ЛитерПарк”

Организатори: група “Barefoot is better!”

Идея: Ходенето на бос крак е нещо повече от здраве за тялото.  То е и предпоставка за повишена чувствителност към детайли, към начина, по който усещаме себе си и околната среда, към отношенията с другите, към поезията като специална настроеност за откриване на свят за нас.  Затова решихме, че е някак логично да комбинираме разходките в парка с поезия. Идеята е в предразполагащата атмосфера на природата да се изпълняват стихове.

Цвети Бояджиева, Снимка: Олег Константинов


Ключов момент е, че стиховете няма да бъдат четени, а всеки ще даде своя „актьорска” импровизация върху текст, който сам е избрал. Текстът да не бъде авторски и задължително да не бъде четен! 
Тъй като актьорската игра изисква реквизит и костюми, а сцената ще бъде парк, предлагаме еко решение – костюми, ръчно изработени от всеки участник. ( В „Етапи” можете да прочетете повече информация.)

Целта е  да представим поезията в битова среда, като се опитаме по този начин да я „върнем”сред масовия читател, но и я превърнем в нещо повече от текст, т.е. в текст-плът. Не всеки е критик, но всеки е читател и съпреживява прочетеното, интерпретира го през себе си по един или друг начин.  При тези неофициални условия, очакваме да чуем и видим тъкмо това – прераждането на текста в непринудена от професионален опит интерпретация.

Място: В парк. На практика няма сцена и всичко е сцена едновременно, и всеки е актьор, но и зрител.

Време: Ще се проведе през април по първоначален план. Предстои уточняване с желаещите.

Етапи

Изготване на костюмите
На съвместна среща-уъркшоп се изработват костюмите от различни еко материали или такива, които при превръщането им в аксесоари и елементи на костюмите ще продължат и след провеждането на пърформанса да бъдат използвани или съхранявани по безопасен за природата начин.
На този етап могат да се включат хора, чието хоби или работа е да изработват костюми, дрехи и т.н., които не са задължени да участват по-нататък, но биха помогнали доста при изработката на костюмите!

Шарено шествие
След като приключим с изработката на костюмите, облечени в тях, ще обиколим улици, площади, метростанции.





Тук могат да участват и музиканти, актьори, художници, всеки,  занимаващ се с друго изкуство, който би могъл да допринесе за изпълнението.

Събитието е отворено! За актуална информация, следете страницата ни във Фейсбук!

No comments: