Tuesday, June 11, 2013

Босоного катерене в Рила - репортаж на Халиде СюлейманИзмина почти една година, откакто последно бях ходила боса и започнаха студовете. Тази година, обратно на моите очаквания, започна много напрегнато и вече толкова се бях отровила от стрес, че нямах нито сили, нито възможности да изляза сред природата и да походя малко боса. Преди около месец, една вечер толкова ми бяха загрели стъпалата в сандалите, че не се стърпях и просто се събух. И ето че се появи възможност да отскоча сред природата, и то не къде да е, а в любимата ми планина Рила. Този път групата, с която ходя понякога на преходи, бе избрала мечтан от мен маршрут - Урдините езера. Бях виждала езерата досега само отгоре и ми беше любопитно да съм близо до тях. Тръгнахме рано сутринта на 09.06.13 от София. Пристигнахме на ЦПШ Мальовица, малко снимки и хайде по маршрута. Идеята беше да се качим до езерата по долината на река Урдина. Пътеката не е маркирана, но за щастие водачът ни познаваше много добре пътя. Аз си мислех: ех, кога ще мога да се събуя. След около 40 минути спускане и леко качване след Яворова поляна изведнъж пред нас изникна река. Ха сега де! Мостчето не вършеше работа - беше счупено и потънало в реката. И ето че аз се осмелих първа и се събух веднага. Преминах реката и после останалите след мен. Бях толкова доволна от водата, която не беше много студена. И така започна моето босоного катерене чак до езерата. Наложи се да прекося река Урдина поне още два пъти.
Вървях по мокра пътека, кал, паднали борчета, речни камъни, морени, трева, тръни и сняг (по това време на годината все още снегът не се е стопил напълно). След 30 минути ходене боса (имах тренинг от миналото лято) сякаш се заредих с енергия. Но това блаженство и прилив на енергия го очаквах. Изключително се зарадвах, че целият път беше мокър. Ходех по-леко, наравно с тези с обувките. Общо изкарах боса около 5 часа. Нямах никакви проблеми със стъпалата. Едно момче от групата, като ме видя, се събу на няколко пъти и много ми се радваше. Искрено се забавлявах на калните участъци, особено като потънах няколко пъти и се окалях до коленете. По толкова разнообразен терен не знам кога ще имам възможност отново да походя. Не усетих как мина времето, докато бях боса - така бях половината време от целия преход, който продължи 10 часа, защото от последното Урдино езеро по пътеката се качихме до Зелени рид и от там поехме надолу към хижа Вада. 
Много се забавлявах от това да усещам мократа земя, снега, водата. Не настинах въобще. Това бе най-мокрият ми трек досега. А и не се налагаше да спирам и да се чудя откъде да мина, за да не се намокря. Просто смело си стъпвах по локвите и мократа трева. Обожавам да ходя по мокра земя. Бях чела за  условията за туризъм там по това време на годината, така че бях наясно, че от обувки почти няма да имам нужда. За края на деня имах приготвени сухи чорапи и обувки. Горещо препоръчвам на всеки да пробва, особено преминаването през река, но пресичайте на възможно най-безопасното място и внимавайте да не се подхлъзнете.
No comments: