Tuesday, February 12, 2008

Встъпително слово

Всичко започна така. Лятото на 2006-та година, Поморие. В съзнанието ми изплува мисълта защо да не реализирам самосиндикално нещо, което, както вече бях научил от случайно намерен сайт, в други страни е получило легитимност в така наречените “barefoot parks” - ходенето бос. И то въпросът беше доколко съм способен на това извън плажа, там, където обикновено носенето на обувки се смята за задължително по подразбиране. Поредната “предпредикатна очевидност.” Първоначално психологическата бариера беше силна - “все пак какво ще си помислят хората”. Но, доколкото рушенето на вътрешни бариери никога не ми е било лесно, това беше значимо предизвикателство, и то основано върху предпоставки, които биха могли сериозно да ме мотивират: първо, не е незаконно, второ - полезно е за здравето и не на последно място – и приятно. Най-трудно беше решението, но след “скока” вече приемах себе си нормално. Спечелих една ново възприятие за света.

Първите ми съмишленици бяха Марина и Лили. С тях (заедно и поотделно) щурмувахме боси Витоша миналото лято. Есента на 2007 се появи и Бистра. С нея осъществихме кратка боса разходка на една пътека, започваща от Железница (ето някои мои снимки), и друга такава в Южния парк (пак мои снимки от разходката).

Идеята на блога не е самоцелна. Самото осъзнаване, че обувките не са винаги и безусловно задължителни, има възможен разширен символен смисъл в barefoot hiking, доколкото така може да се изразява стремеж към вътрешно освобождаване от ненужни страхове, табута и предразсъдъци изобщо; а рушенето на стени в нас понякога е условието за възможност за рушене на стени извън нас. И провокация, етнометодологичен експеримент. А защо не дори само здравословен навик (особено когато е сред природата) и удоволствие? Поканата (включваща възможен етнометодологичен привкус) е към всички, за които подобна компания би означавала подкрепа при осъзнаването и осъществяването на едно може би досега “дремещо в духа” намерение. Малката ни група е отворена за съмишленици...

По-долу следват няколко направени от мен снимки от боси разходки през лято-есенния сезон на 2007 година.


No comments: